Siguranţa alimentelor – alimentele vechi şi data expirării

Trebuie să recunosc că sunt un pic prea zeloasă când vine vorba de siguranţa produselor alimentare şi iau destul de în serios datele de expirare înscrise pe etichetele produselor alimentare şi pachete. Uneori prea în serios, astfel că, dacă am nişte carne de pui în frigider, care va “expira” (conform etichetei), a doua zi, nu o voi mânca. Ştiu că este sigură, dar în mintea mea, faptul că puiul este aproape expirat, nu se “încadrează” în stomacul meu.

În acelaşi timp, voi păstra în frigider maioneza până când se strică – şi la data folosirii, care ar putea fi trecută de data de expirare – o consum fără nicio problemă dacă este bună. Dar dacă îţi este teamă de maioneza care expiră aşa cum îmi este mie frică de puiul care expiră, ar trebui să nu-ţi faci probleme – atâta timp cât maioneza este păstrată corect la rece, nu-i va merge foarte rău (prin asta vreau să spun că nu te va îmbolnăvi).

Confuz? Tu nu eşti singur. Alegerea datelor de expirare de pe etichetele produselor alimentare nu este uşoră. Unii oameni le ignoră cu totul, alţii le iau un pic prea în serios (precum aruncarea apei îmbuteliate la data expirării).

Ouăle pot sta cu uşurinţă proaspete şi în condiţii de siguranţă pentru 3-5 săptămâni după ce le cumperi – care probabil să fie un termen după data de expirare ştampilată pe cutie. Chiar şi carnea de vită, care este extrem de perisabilă, este bună să fie mâncată după o zi sau două după ce o cumperi.

Apoi mai sunt expresiile de genul “a se consuma de preferinţă înainte de” data – care nu sunt nici măcar data de expirare a produselor. Producătorii le-au pus acolo pentru a vă înştiinţa că după această dată, calitatea alimentelor ar putea începe să scadă. Deci, s-ar putea vedea o schimbare în textură sau culoare, dar mâncarea este încă perfect comestibilă. Păstraţi ketchup-ul destul de mult şi va deveni mai maro – burger-ul nu va fi la fel de colorat, dar va fi comestibil.

Cu mucegaiul este o altă poveste. Dacă pâinea este “decorată” cu pete verzi, sau carnea este acoperită cu o blană gri, acesta trebuie aruncată. Dar, dacă vei găsi un loc mic de mucegai pe legume cum ar fi varza, ardeii sau morcovii, sau pe caşcaval, nu este nevoie să-l arunci. Doar taie aproximativ un centimetru în jurul locului de mucegai, şi restul este bun de mâncat.

Autor (în engleză): Susan Bowerman, MS, RD, CSSD pe www.discovergoodnutrition.com .

Pentru varianta video în limba engleză, vizionaţi filmul următor:

Soluţii eficiente, sănătoase şi delicioase pentru a ne menţine în formă de sărbători!

DECEMBRIE este luna sărbătorilor de iarnă. Acum îşi face loc vremea bucuriei, a răsfăţului, a inocenţei şi a copilăriei pentru cei mari şi mici deopotrivă. Acum este momentul cel mai potrivit să ne recompensăm faţă de cei dragi pentru tot timpul pe care îl petrecem departe unii de ceilalţi: cu daruri minunate, gândite cu grijă pentru fiecare, cu mâncăruri alese, pregătite de gospodine din suflet, cu surprize din cele mai colorate. Acum dăruim fără să aşteptăm nicio răsplată în schimb.

Este momentul când aproape orice este permis, când porţiile nu se mai cântăresc, dulciurile nu mai sunt ascunse în dulapuri departe de ochii pofticiosilor fără măsură, mai mult, sunt lăsate la discreţie, sub brad, în crengi, în semn de sărbătoare şi belşug.

Este perioada în care căutam să fim mai fericiţi ca oricând, dăm frâu liber poftelor, uităm de reguli şi echilibru, mai ales când vine vorba despre mâncărurile tradiţionale şi dulciuri. La români, prin tradiţie, nicio sărbătoare nu este deplină dacă nu mâncăm într-o zi cât pentru o săptămână. Astfel, perioada sărbătorilor de iarnă pune la grea încercare silueta tuturor, fără excepţie, fiind predispuşi să luăm în greutate mai mult ca oricând.

Aşteptăm mereu cu drag sărbătorile de iarna, cu siguranţă, acestea sunt cele mai aşteptate, cele mai pline de frumuseţe şi magie din tot anul. Totuşi, este bine să nu uităm că există viaţă şi după sărbători şi este mult mai greu să îi facem faţă cu câteva kilograme bune în plus. Va fi mult mai greu să scădem în greutate după săptămâni de festin, decât să fim ponderaţi, să ne bucurăm de toate bunătăţile cu măsură.

Şi ca să nu creştem în aceste sărbători cât alţii în ani, Herbalife vine cu sfaturi şi soluţii eficiente, sănătoase, şi mai ales delicioase!

Vei afla că te poţi simţi bine şi consumând mâncare sănătoasă cu ocazia Sărbătorilor, fără să îţi sacrifici silueta.

Încearcă să alegi alimente cu cât mai puţine grăsimi şi calorii, când pregăteşti masa de sărbători. Nu uita să adaugi cât mai multe salate şi garnituri din legume.

În privinţa farfuriilor de mâncare, încearcă să foloseşti unele cât mai mici. Astfel, farfuria o să pară plină, iar creierul tău va percepe că va mânca mai mult. De asemenea, ai grijă ca porţiile să nu fie foarte foarte mari, pentru că o să ai tendinţa de a mânca tot din farfurie.

Pe toata perioada sărbătorilor încearcă să moderezi consumul de dulciuri, chiar dacă acestea îţi ies în cale peste tot.
Mai degrabă optează pentru nişte fructe.
În această perioadă este foarte importantă mişcarea. Încearcă să faci cel puţin 30 de minute de mişcare în fiecare zi. Dedică timp relaxării active, ieşi în parc, mergi la dans, mergi la patinoar, ski.

De obicei, pe timp de iarnă, avem tendinţa de a scădea cantitatea de apă consumată zilnic, faţă de zilele toride de vară. Cu toate că nu este cald afară, tot doi litri de lichid este recomandat să bei. În afară de apă, ceaiurile sunt cele mai indicate.

Herbalife îţi recomandă Ceaiul Instant pe bază de Plante ce se poate consuma rece sau cald, ca băutură revigorantă. Conţine extracte de ceai pentru revigorare, ajută la menţinerea şi îmbunătăţirea atenţiei şi conţine numai 6kcal per porţie. Îl poţi găsi în 3 variante: Original, Lămâie şi Piersică.

De asemenea, Băutura Concentrată Herbal Aloe Vera te poate ajuta să consumi mai uşor cantitatea recomandată de 2-2,5 litri de apă pe zi. Conţine 40% gel Aloe Vera, obţinut din frunză de Aloe Vera. Adaugă Băutură Concentrată Herbal Aloe Vera în apă şi vei obţine o aromă surprinzător de revigorantă.

Nu sări niciodată peste micul dejun! O decizie neinspirată, cum ar fi aceea de a sări peste micul dejun sau de a servi unul bogat în carbohidraţi, poate avea un impact negativ asupra întregii zile, dar şi asupra alimentaţiei unei persoane, pe termen lung. Printre efectele negative asociate unui mic dejun nesănătos se numără senzaţia persistentă de foame, pofta de dulce, dificultate în concentrare şi lipsa de energie, pe parcursul întregii zile.

Herbalife îţi propune o masă sănătoasă şi delicioasă într-un pahar: Shake-ul Formula 1 cu aromă de sezon, în ediţie limitată.

Shake-ul Formula 1 cu aromă de măr dulce caramelizat şi scorţişoară poate fi aliatul tău de nădejde în preajma sărbătorilor de iarnă, atunci când, mai mult ca oricând, mesele sunt exagerat de bogate în calorii, iar gândul kilogramelor în plus devine apăsător.
În plus, te poţi bucura din plin de aromele de Crăciun, în zilele friguroase de iarnă, shake-ul cu aromă de sezon putând fi consumat şi cald.

Shake-ul Formula 1 este recomandat să fie consumat ca parte integrantă a unei diete zilnice echilibrate şi a unui stil de viaţă sănătos, ce include activitate fizică regulată şi consum adecvat de lichide, pentru cei care vor să îşi ţină sub control greutatea.

Shake-ul F1 este un mic dejun delicios, hrănitor şi uşor de preparat! Conţinând toate elementele nutritive de care are nevoie organismul, acesta combină proteinele din soia cu carbohidraţii vegetali, pentru a-ţi oferi o senzaţie de saţietate mai mult timp, evitând, astfel, acele gustări nesănătoase de la jumătatea dimineţii!

Sa nu uităm de gustările dintre mesele principale, mai ales când intervalul dintre acestea este unul de lungă durată. Trebuie doar să te asiguri că toate acestea au un nivel scăzut de grăsime şi zahăr. Este important sa înţelegi că, să flămânzeşti în aşteptarea următoarei mese, nu este nici în perioada sărbătorilor o decizie corectă.

Supa de Roşii Gourmet este cea mai nouă gustare sănătoasă oferită de Herbalife. Are un aport controlat de calorii, se poate consuma în timpul zilei sau ca aperitiv, înainte de prânz sau cină. Supa este un aliment cu volum mare, conţinut energetic scăzut, conferind o senzaţie de saţietate fără caloriile suplimentare întâlnite adesea în gustările la îndemână, consistente sau mai puţin sănătoase. Este o idee fantastică de gustare sănătoasă pentru zilele friguroase de iarnă, şi mai ales în perioada sărbătorilor, ajutându-ne să micşorăm porţiile de la mesele principale.

Acum, ai aflat că te poţi simţi bine mâncând moderat şi sănătos de Sărbători şi fără să îţi sacrifici silueta.

Ramâne să alegi în ce formă îţi doreşti să începi Noul An.

Citeşte varianta PDF: Herbalife Wellness Courier – Noiembrie 2011

Reclamele TV îţi cresc apetitul?

Reclame la mâncare de la televizor ne împing să mânăm mai mult decât aportul nostru zilnic recomandat de sare, grăsimi, zahăr şi calorii.

Privitul la televizor poate fi foarte periculos pentru sănătatea ta. Şi nu este doar pentru că am sta atât de mult timp – deşi cu siguranţă este o parte a problemei. Un studiu recent a arătat doar cât de rea ar putea fi o dieta în cazul în care s-ar baza în întregime pe produsele alimentare promovate la televizor (şi da, există oameni care mănânca în acest fel).

Probabil te întrebi, cât de rău este? Ei bine, dacă ar fi să mănânci 2000 de calorii – un aport modest pentru mulţi – de alimente alese doar de la reclamele TV, ar trebui să digeri de 25 de ori aportul zilnic recomandat de zahăr şi de 20 de ori aportul recomandat de grăsimi.

De fapt, aceste alimente sunt atât de supraîncărcate cu grăsimi şi zahăr care, în medie, mâncând doar unul dintre produsele promovate ai putea aduce mai mult de trei ori mai decât aportul de zahăr recomandat şi de aproximativ 2 ½ ori mai mult decât aportul de grăsimi recomandat pentru întreaga zi. Nici o surpriză, de asemenea vei mânca mai puţin de jumătate din porţiile recomandate pentru fructe, legume sau lactate (când a fost ultima dată când ai văzut o reclamă care te îndeamnă să mănânci legume?).

Şi asta nu a fost doar o privire la reclamele TV pentru copii – cercetători au urmărit 84 de ore de maximă audienţă şi 12 ore de emisiuni sâmbăta dimineaţa, apoi au făcut o analiză nutriţională ale tuturor produselor alimentare cărora li s-a făcut publicitate. Împreună cu prea multă grăsime şi zahăr, a venit un exces de sare şi colesterol, urmate de o lipsă imensă de substanţe nutritive, inclusiv calciu, potasiu, vitamina A, vitamina D şi fibre.

Poate suna un pic exagerat – că oamenii ar mânca în acest fel zi de zi. Cu toate acestea, atunci când luăm în considerare că dăm mai mulţi bani pe fast-food decât pe învăţământul superior, sau că aproximativ un sfert din populaţia SUA vizitează un restaurant fast-food în fiecare zi, poate că nu ni se mai pare atât de exagerat.

Când ne uităm la televizor, vedem în medie şase reclame alimentare în fiecare oră, dar asta nu înseamnă că trebuie să mănâncăm tot ce apare la prima vedere. Data viitoare când vezi reclame, încearcă asta: în loc să mergi la frigider, ia o bucată de gumă sau spală-te pe dinţi sau fă nişte genuflexiuni sau flotări.

Trăieşte mai mult, trăieşte sănătos – Viaţa în zona albastră

Cei care trăiesc mai mult au în comun obiceiurile sănătoase.

Când ai citit poveşti despre oameni care au trăit un secol sau mai mult, aceştia aproape întotdeauna li s-a cerut să dezvăluie secretul vieţii lor lungi. Unii cred că abstinenţa de la alcool şi tutun este cheia, în timp ce există alţii care atribuie rezistenţa lor la un mic dejun zilnic de şuncă şi ouă.

Există o mulţime de factori care determină durata de viaţă a unui individ – toate sunt parte dintr-o interacţiune complexă între genetică şi mediu.

Termenul “Zona albastră” a devenit popular în Italia după ce cercetatorii au folosit cerneală albastră pentru harta densităţii de centenari care locuiesc pe insula Sardinia. Cum harta a evoluat, au identificat o densitate deosebit de mare în zona est-centrală a Sardiniei – o zona foarte albastră în cazul în care aşteptările de trăit a fost mai mari decât oriunde altundeva pe insulă.

Din acel moment, alte zone albastre au fost identificate: Okinawa, Japonia, Peninsula Nicoya de Costa Rica şi insula greacă din Ikaria. Există, de asemenea, unele zone albastre în SUA – una în Loma Linda, California, care este casa la o populaţie cu preponderent Adventistă Ziua a Şaptea, şi o altă parte care trece prin Dakota şi Minnesota şi până în Canada.

În mod evident, aceste zone sunt de mare anvergură în distanţă şi cultură. Dar acolo par a fi similitudini în modul în care locuitorii din zonele albastre îşi duc o viaţă a lor. Ei nu mânca prea mult, iar majoritatea dintre ei nu fumează. Ei rămân activi, atât fizic cât şi mental – au mers mult, ei socializă şi îşi fac de lucru în premanenţă. Remarcabil, majoritatea centenarilor trăiesc independent chiar şi după vârsta de 90 de ani, iar majoritatea dintre ei rămân destul de sănătoşi până la sfârşitul vieţii.

Dietele lor sunt alcătuite din cereale integrale, fasole, nuci, o abundenţă de fructe şi legume proaspete şi, cu excepţia în mare parte a Adventiştilor de Ziua a Şaptea vegetarieni, foarte multe fructe de mare. Servirea mesei este un eveniment important în viaţa de zi cu zi – o reflectare a unui angajament important de a menţine legături strânse cu familia şi comunitatea.

Sunt lucruri simple, cu siguranţă, dar aceste practici ale stilului de viaţă pot fi cheia pentru o viaţă mai lungă şi mai sănătoasă. Noi înşine putem învăţa, şi adopta, unele dintre aceste obiceiuri. Continuaţi să faceţi mişcare, să mâncaţi alimente sănătoase (şi nu prea multe), cultivaţi un sens al scopului în viaţă şi păstraţi legătura cu familia şi comunitatea. Poate că nu trăiţi într-o zonă albastră, dar nu ar strica să vă comportaţi ca şi când aţi trăi acolo.

Sarea şi dieta: Care este aportul zilnic de sodiu?

Ne luăm prea multă sare în dietă – în mare parte din alimentele procesate şi din mâncarea din restaurant. Există mai multe surse ascunse de sare şi riscuri de sănătate, care pot fi asociate cu acestea.

În ultimul timp, am fost martorii reprimării nutriţionale pe mai multe fronturi – pericolele datorate excesului de calorii, grăsimi, grăsimi trans şi zaharurile, toate acestea fiind cele mai recente obiective. Se pare, însă, că sarea (sau mai tehnic, clorură de sodiu), ajunge în cele din urmă în centrul atenţiei.

Poate pentru că suntem conştienţi de riscurile datorate excesului de calorii din grăsimi şi dulciuri de acum – şi putem fi cu uşurinţă martorii problemelor care apar datorită excesului de calorii sub formă de epidemie de obezitate. Dar problemele legate de consumul de sodiu prea mult nu sunt atât de vizibile – în general, noi nu vedem sau nu simţim efectele dacă nu suntem “faţă în faţă” cu o maşină pentru măsurarea tensiunii arteriale.

Nu există nicio îndoială că ne place sarea – şi pofta este naturală. Aroma placută de sodiu în produsele alimentare de plante poate să fi fost modul în care natura ne seduce să o mănâncăm – nu doar pentru a obţine sodiu, dar pentru a se asigura că avem o mulţime de alte minerale importante, cum ar fi potasiu, care în mod natural vin împreună.

Lucru remarcabil despre sare – şi probabil motivul pentru care noi o dorim atât de mult – este că aceasta face mult mai multă decât să creeze gustul sărat pentru alimente. Sarea face ca alimentele bune să aibă un gust si mai bun (ai văzut vreodată pe cineva să presare sare pe pepene verde?), scade amărăciunea, îmbunătăţeşte aromele, şi chiar îmbunătăţeşte “gustul” – un termen folosit pentru a descrie toate senzatiile complexe pe care le experimentăm atunci când am pus produsele alimentare în gura noastră.

Avem nevoie de sodiu în dietă, dar există o diferenţă uriaşă între cât de mult ar trebui să consumăm şi cât consumăm de fapt. Aportul zilnic recomandat de sodiu este de aproximativ 2300 mg (şi chiar mai putin dacă ai peste 50 de ani). Dar în realitate oamenii consumă în medie, mai mult de 4000 mg de sodiu pe zi – ceea ce înseamnă aproximativ 1,5 linguriţe de sare – şi femeile mănâncă aproximativ 3000 mg.

Problema este că sodiul este greu de evitat. Este atât de multă sare în alimentele procesate şi în restaurante încât dacă niciodată nu mai presari sare în plus din solniţă, probabil că tot ai mananca prea mult sodiu. Primim foarte mult de la brânzeturi, carne, condimente, gustări sărate şi supe.

Meniurile din restaurante sunt o ameninţare dublă – nu numai că bucătarii pun foarte multă sare, dar porţile tind să se mărească.

Poţi începe prin reducerea lucrurilor evidente – cum ar fi snacks-uri, supe conservate şi alimente puternic procesate. Citeşte etichetele produselor şi caută tipurile de alimente cu sodiu redus, cum ar fi fasolea, tonul şi legumele. Pregătirea mai multor mâncăruri de la zero poate face o diferenţă imensă, de asemenea – nu numai că poţi controla sarea, dar poţi face feluri de mâncare un gust chiar mai bun cu ierburi, lâmaie, ceapa şi usturoi.

Fără grăsimi-trans: sănătos sau nu?

Doar pentru că alimentele au mai puţine grăsimi, zahăr sau calorii, nu le fac alimente sănătoase.

Aminteşte-ţi când carbohidraţi au fost băieţii răi! Cu câţiva ani în urmă, atunci când toată lumea făcea “chestia Atkins”, am fost invadaţi cu de toate, de la pâine cu carbohidraţi puţini până la invenţiile împotriva ciocolatei cu carbohidraţi. Problema a fost că toată lumea era prea concentrată asupra detaliilor – în calcularea strictă a carbohidraţilor lor, au scăpat din evidenţă caloriile. Şi mulţi dintre ei a luat în greutate.

Cel mai recent exemplu nutriţional de a nu “vedea padurea din cauza copacilor”, are de a face cu grăsimile trans. În ceea ce privesc consecinţele negative asupra sănătăţii ale consumului acestor grăsimi, în principal create de om, fabricanţii de produse alimentare au început să dea înapoi pentru a elimina grăsimile trans din produsele lor.

Dar păcălirea întregii inginerii culinare a venit prin faptul că producătorii de produse alimentare au început pur şi simplu înlocuirea grăsimilor trans în torturile şi prăjiturile lor cu echivalentul lor în “rău pentru tine”: grăsimile saturate.

Nu vă faceţi griji, spune un raport recent. După trecerea în revistă 58 alimente refăcute de la supermarket şi 25 oferte de fast-food din restaurante, s-a constatat că alimentele noi şi-au îmbunătăţit în mod semnificativ diminuarea grăsimilor trans. În plus, 65% din alimentele din supermarket şi 90% din alimentele din restaurante au avut niveluri mici de grăsimi saturate, neschimbate sau doar uşor mai ridicate decât înainte. Asta sună ca o veste bună.

Dar aici e şmecheria. Printre alimentele din sondaj erau inclusiv margarina, cartofii prăjiti, oasele de la peşte, prăjiturile, gogoşile, torturile, puiul prăjit şi burgerii – nu tocmai un catalog de produse alimentare sănătoase. Reducerea grăsimilor trans în puiul prăjit este ca injectarea berii cu vitamine – doar pentru că este “mai bine”, nu înseamnă că este bun pentru tine.

Sigur, reducerea grăsimilor trans în alimente este o idee bună. Dar aţi mânca, de asemenea, cu mult mai puţine grăsimi trans, dacă aţi mânca mai puţin dintre margarină, cartofi prajiţi, oasele de peşte, prăjituri, gogosi, torturi, pui prăjit şi burgeri.

Puteţi pune pariu că nu veţi primi niciun fel de grăsimi trans, dacă mâncaţi o piersică proaspătă la desert în loc de o prăjitură umplută cu cremă de vanilie. Iată ce altceva nu veţi mai primi: faină albă, arome artificiale, o listă lungă de conservanţi, două linguriţe de grăsime şi cinci linguriţe de zahăr.

Trebuie să ne uităm la alimente ca la un întreg, nu ca o sursă (sau nu) de ingrediente separate din care încercăm să mânăm mai mult (sau să le evităm mai mult).

Curăţa-ţi dieta – îmbunătăţeşte-ţi pielea

Atât de multe schimbări au loc la copii, în trecerea de la copilărie la adolescenţă că este greu să le mai ţinem pasul. În ceea ce priveşte dieta lor – la care a-m fi putut avea un pic mai mult control când erau tineri – acum lasă de dorit. În acelaşi timp, coşurile şi ridurile încep literalmente să-şi facă apariţia. Deci, nu este de mirare că există o legătura strânsă între alimentaţie şi punctele negre.

Coşurile şi acneea sunt în mare măsură din cauza modificărilor hormonale, dar asta nu înseamnă că alimentaţia nu are rolul său. Cele mai recente cercetări ne spun că există probabil o conexiune, dar care e un pic mai complicată decât cred majoritatea oamenilor.

Înţelepciunea comună a arătat cu degetul la alimentele grase, prajite – lucruri care de obicei nu este lipsit din dieta unui adolescent tipic, cum ar fi ciocolata, pizza şi cartofii prăjiţi. Dar când vine vorba de conectarea la oricare dintre aceste alimente individuale la riduri, studiile sunt din ce în ce mai rare.

Accentul sa mutat în primul rând pe calitatea de ansamblu a alimentaţiei – în special, relaţia dintre erupţiile cutanate şi o dietă grea în carbohidraţi şi zaharuri rafinate. Şi se pare că dietele care sunt încărcate în aceşti “carbohidraţi răi” – mâncăruri “albe”, cum ar fi pâinea albă, pastele, cartofii, orezul alb şi dulciurile – pot fi parţial de vină.

Atunci când dieta este supraîncărcată cu carbohidraţi rafinaţi, se poate duce la o stare persistentă, dar uşoară, în întreg organismul – un fel de foc care arde lent în organism, care este legat de tot felul de probleme, inclusiv coşuri şi acnee.

Deci, nu sunt pur şi simplu cartofii prăjiti o problemă – este prăjeala cuplată cu un burger cu pâine albă şi o băutură carbogazoasă cu zahăr care conduce la o sarcină mare a carbohidraţilor răi în organism.

Să oprim căldura este destul de uşor – necesită doar o acţiune nutriţională bună. Accentul trebuie pus pe două lucruri – carbohidraţi sănătoşi şi mai multe grăsimi omega-3 anti-inflamatorii.

Scoatem din alimentaţie carbohidraţii rafinaţi “albi” şi zaharurile cât mai mult posibil. Deserturile ocazionale sunt în regulă, dar încurajaţi copiii să reducă din dulciuri, mai ales sucurile carbogazoase ce depozitează linguri de zahăr în organism dintr-o singură înghiţitură. Păstraţi aproape mai mulţi carbohidraţi “buni” – cum ar fi fructe şi legume proaspete, pâine integrală, paste integrale, biscuiţi din cereale integrale şi cereale integrale în loc de cele obişnuite albe.

Copiii pot obţine omega 3 din ton – peşte pe care mulţi dintre ei îl vor mânca de fapt. Atenţie ca acest peşte să nu fie de acvacultură, ci din ocean.

Eşti ceea ce mănânci (la grătar)

Când vine vorba de alimente la grătar, aproape fiecare persoană, se pare – crede că al lor este cel mai bun. Suntem loiali tradiţiilor noastre la gratar – şi este ciudat cum această metodă de mâncare stabileşte identitatea noastră, mai mult decât orice altceva.

Avem spaniolii cărora le mulţumim pentru începerea tradiţiei de mâncare la grătar. Fără porcii şi vitele pe care i-au adus în Lumea Nouă în anii 1500, ideea poate că nu ar fi ajuns peste tot până acum – bizonii nativi şi curcanii sălbatici nu au fost cei mai buni candidaţi pentru grătar. Dar, din fericire, porcii au crescut cu porumb în sud şi fermele de vite au fost înlocuite în Kansas City şi Omaha cu “oraşe” de vaci. Şi restul – cum se spune – este istorie.

Dacă ar fi să mănânci călătorind prin SUA, ai afla despre carnea de porc că încă mai predomină în meniul la grătar din sud-est. Şi sosul este distinctiv. E subţire, cu mult oţet, şi adesea fără roşii – poate din cauză că sute de ani în urmă, roşiile nu au crescut în mod natural în climatul umed din Sud.

Pe măsură ce mergi şi mănânci spre vest – aş spune, spre Kansas City sau Austin – o să vezi cum carnea de porc este înlocuită cu carnea de vită, şi ea va fi mai des combinată cu un sos mai dulce şi mai gros. Călătorind spre Kentucky, nu ar fi neobişnuit să găsiţi carne de oaie în meniu.

În timp poţi face un drum pe Coasta de Vest, care reflectă lipsa de tradiţie locală şi o amestecătură totală de bucătării (tradiţii). Peşte proaspăt, ciuperci gigantice, tofu şi pizza toate pot fi găsite la grătar în această zonă.

Care este cel mai bun burger pe care-l poţi avea?

Burgerii, probabil nu vor avea niciodată o reputaţie ca un produs alimentar sănătos, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să ne gândim la ceea ce putem pune între două jumătăţi de chiflă de burger. Conceptul – ceva de carne (sau cu carne), condimente şi echivalentul câtorva felii de pâine – nu trebuie să decadă în faţa unei alimentaţii sănătoase.

Să începem cu mijlocul. Unii oameni au fost învăţaţi să aleagă un sandwich de peşte în locul unui burger tradiţional – imaginându-şi că peştele este întotdeauna mai bun decât carnea de vită. Acest lucru este valabil atâta timp cât este la grătar sau fript. Dar dacă peştele este prăjit – şi îmbibat în sos tartar – atunci burgerul de vită la grătar este câştigător clar, cu jumătate de grăsime şi o treime mai puţine calorii.

Există o presupunere comună că produsele din pasăre de curte sunt întotdeauna mai bune decât carnea de vită – şi asta este în general adevărat. Cele mai multe bucăţi de carne de pasăre sunt mai slabe decât carnea de vită şi au mai puţine grăsimi saturate.

Este nevoie să acordaţi atenţie etichetelor produselor din curcan. De obicei curcanul – care este în general alegerea cumpărătorilor – are aproape aceeaşi cantitate de grăsimi, grăsimi saturate şi colesterol ca şi o bucată mare de carne de vită macră.

Dar dacă folosiţi pieptul de curcan, veţi ieşi clar în avantaj. Când îl utilizaţi în loc de carne de vită sau carnea normală de curcan, veţi economisi 40 de calorii şi 6 grame de grăsime.

În cele mai multe restaurante, este neplăcut probabil să obţineţi un burger făcut cu carne de vită, deoarece aceasta tinde să fie uscată şi nu foarte aromată. Deci, dacă aveţi poftă de un burger la un restaurant, ar fi mai bine să încercaţi un burger de curcan, dacă este în meniu.

Chiftelele de burger vegetale pot fi o opţiune bună – au o medie de circa 100 de calorii şi aproximativ 2 grame de grăsime, si nu conţin colesterol. Dar ele sunt mici, aşa că oamenii ar putea avea nevoie de două pentru a se sătura – şi asta dublează şi caloriile. Burgeri vegetarieni au de asemenea, mult mai puţine proteine (5 grame sau aproximativ la o chifteluţă), comparativ cu aproape 20 de grame cât puteţi obţine dintr-un burger cu piept de curcan.

De asemenea, luaţi în considerare restul de sandwich. Dacă aveţi ca opţiune chiflele burgerului din cereale integrale, cu atât mai bine. În cazul în care chiftelele dumneavoastră fără grăsimi sunt uscate, aţi putea greşi prin adăugarea condimentelor grase (cum ar fi Mayo) sau brânză. Optaţi pentru ketchup, muştar, sos de friptură sau sos barbecue şi puteţi încărca burgerul cu legume proaspete cum ar fi salata verde şi roşiile pentru a nu mai fi aşa uscat.

Vizionând ceea ce mănânci: Te face televizorul mai gras?

Într-un articol recent apărut în LA Times era scris că privitul la televizor te face să iei în greutate. Nicio veste de acolo – la urma urmei, dacă nu faceţi sprinturi prin cameră în timp ce vizionaţi emisiunea preferată, nu ardeţi calorii.

Dar nu este televizorul însăşi problema. Pur şi simplu stând pentru perioade mai lungi – fie că stăm în faţa marelui ecranu sau a micului ecran – sunt determinate modificări biochimice în modul în care organismul stochează grăsimile şi zahărul, care au un impact negativ asupra sănătăţii.

Noi oamenii am fost concepuţi pentru a avea un stil de viaţă activ. Împărtăşim genetica noastră cu strămoşii noştri antici vânător-culegător care petreceau multe ore pe zi, căutând mâncare. Suntem făcuţi să fim activi toată ziua, şi biologia noastră este adaptată la un nivel înalt de activitate fizică. Aşa că atunci când comportamentul nostru (stând toată ziua) merge în contradicţie cu modul în care am fost concepuţi (angajarea într-o mulţime de activităţi fizice), biologia noastră lucrează împotriva noastră.

Dacă te uiţi la marele ecran, nu cupla (in)activitatea cu gustările. Dacă se poate, aşeză-ţi televizorul acasă, astfel încât să te poţi întinde, merge pe banda de alergat sau să ridici greutăţi în timp ce te uitaţi la televizor. Dacă petreci toată ziua în faţa calculatorului, decât să livrezi mesajele prin telefon sau e-mail colegilor din apropiere, mai bine livrează-le personal. Poţi încerca, de asemenea, să stai pe o minge sau să mergi pe o bandă de alergat într-un ritm lent în timp ce lucrezi.