Sarea şi dieta: Care este aportul zilnic de sodiu?

Ne luăm prea multă sare în dietă – în mare parte din alimentele procesate şi din mâncarea din restaurant. Există mai multe surse ascunse de sare şi riscuri de sănătate, care pot fi asociate cu acestea.

În ultimul timp, am fost martorii reprimării nutriţionale pe mai multe fronturi – pericolele datorate excesului de calorii, grăsimi, grăsimi trans şi zaharurile, toate acestea fiind cele mai recente obiective. Se pare, însă, că sarea (sau mai tehnic, clorură de sodiu), ajunge în cele din urmă în centrul atenţiei.

Poate pentru că suntem conştienţi de riscurile datorate excesului de calorii din grăsimi şi dulciuri de acum – şi putem fi cu uşurinţă martorii problemelor care apar datorită excesului de calorii sub formă de epidemie de obezitate. Dar problemele legate de consumul de sodiu prea mult nu sunt atât de vizibile – în general, noi nu vedem sau nu simţim efectele dacă nu suntem “faţă în faţă” cu o maşină pentru măsurarea tensiunii arteriale.

Nu există nicio îndoială că ne place sarea – şi pofta este naturală. Aroma placută de sodiu în produsele alimentare de plante poate să fi fost modul în care natura ne seduce să o mănâncăm – nu doar pentru a obţine sodiu, dar pentru a se asigura că avem o mulţime de alte minerale importante, cum ar fi potasiu, care în mod natural vin împreună.

Lucru remarcabil despre sare – şi probabil motivul pentru care noi o dorim atât de mult – este că aceasta face mult mai multă decât să creeze gustul sărat pentru alimente. Sarea face ca alimentele bune să aibă un gust si mai bun (ai văzut vreodată pe cineva să presare sare pe pepene verde?), scade amărăciunea, îmbunătăţeşte aromele, şi chiar îmbunătăţeşte “gustul” – un termen folosit pentru a descrie toate senzatiile complexe pe care le experimentăm atunci când am pus produsele alimentare în gura noastră.

Avem nevoie de sodiu în dietă, dar există o diferenţă uriaşă între cât de mult ar trebui să consumăm şi cât consumăm de fapt. Aportul zilnic recomandat de sodiu este de aproximativ 2300 mg (şi chiar mai putin dacă ai peste 50 de ani). Dar în realitate oamenii consumă în medie, mai mult de 4000 mg de sodiu pe zi – ceea ce înseamnă aproximativ 1,5 linguriţe de sare – şi femeile mănâncă aproximativ 3000 mg.

Problema este că sodiul este greu de evitat. Este atât de multă sare în alimentele procesate şi în restaurante încât dacă niciodată nu mai presari sare în plus din solniţă, probabil că tot ai mananca prea mult sodiu. Primim foarte mult de la brânzeturi, carne, condimente, gustări sărate şi supe.

Meniurile din restaurante sunt o ameninţare dublă – nu numai că bucătarii pun foarte multă sare, dar porţile tind să se mărească.

Poţi începe prin reducerea lucrurilor evidente – cum ar fi snacks-uri, supe conservate şi alimente puternic procesate. Citeşte etichetele produselor şi caută tipurile de alimente cu sodiu redus, cum ar fi fasolea, tonul şi legumele. Pregătirea mai multor mâncăruri de la zero poate face o diferenţă imensă, de asemenea – nu numai că poţi controla sarea, dar poţi face feluri de mâncare un gust chiar mai bun cu ierburi, lâmaie, ceapa şi usturoi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.