Doar pentru că alimentele au mai puţine grăsimi, zahăr sau calorii, nu le fac alimente sănătoase.
Aminteşte-ţi când carbohidraţi au fost băieţii răi! Cu câţiva ani în urmă, atunci când toată lumea făcea “chestia Atkins”, am fost invadaţi cu de toate, de la pâine cu carbohidraţi puţini până la invenţiile împotriva ciocolatei cu carbohidraţi. Problema a fost că toată lumea era prea concentrată asupra detaliilor – în calcularea strictă a carbohidraţilor lor, au scăpat din evidenţă caloriile. Şi mulţi dintre ei a luat în greutate.
Cel mai recent exemplu nutriţional de a nu “vedea padurea din cauza copacilor”, are de a face cu grăsimile trans. În ceea ce privesc consecinţele negative asupra sănătăţii ale consumului acestor grăsimi, în principal create de om, fabricanţii de produse alimentare au început să dea înapoi pentru a elimina grăsimile trans din produsele lor.
Dar păcălirea întregii inginerii culinare a venit prin faptul că producătorii de produse alimentare au început pur şi simplu înlocuirea grăsimilor trans în torturile şi prăjiturile lor cu echivalentul lor în “rău pentru tine”: grăsimile saturate.
Nu vă faceţi griji, spune un raport recent. După trecerea în revistă 58 alimente refăcute de la supermarket şi 25 oferte de fast-food din restaurante, s-a constatat că alimentele noi şi-au îmbunătăţit în mod semnificativ diminuarea grăsimilor trans. În plus, 65% din alimentele din supermarket şi 90% din alimentele din restaurante au avut niveluri mici de grăsimi saturate, neschimbate sau doar uşor mai ridicate decât înainte. Asta sună ca o veste bună.
Dar aici e şmecheria. Printre alimentele din sondaj erau inclusiv margarina, cartofii prăjiti, oasele de la peşte, prăjiturile, gogoşile, torturile, puiul prăjit şi burgerii – nu tocmai un catalog de produse alimentare sănătoase. Reducerea grăsimilor trans în puiul prăjit este ca injectarea berii cu vitamine – doar pentru că este “mai bine”, nu înseamnă că este bun pentru tine.
Sigur, reducerea grăsimilor trans în alimente este o idee bună. Dar aţi mânca, de asemenea, cu mult mai puţine grăsimi trans, dacă aţi mânca mai puţin dintre margarină, cartofi prajiţi, oasele de peşte, prăjituri, gogosi, torturi, pui prăjit şi burgeri.
Puteţi pune pariu că nu veţi primi niciun fel de grăsimi trans, dacă mâncaţi o piersică proaspătă la desert în loc de o prăjitură umplută cu cremă de vanilie. Iată ce altceva nu veţi mai primi: faină albă, arome artificiale, o listă lungă de conservanţi, două linguriţe de grăsime şi cinci linguriţe de zahăr.
Trebuie să ne uităm la alimente ca la un întreg, nu ca o sursă (sau nu) de ingrediente separate din care încercăm să mânăm mai mult (sau să le evităm mai mult).