Trăieşte mai mult, trăieşte sănătos – Viaţa în zona albastră

Cei care trăiesc mai mult au în comun obiceiurile sănătoase.

Când ai citit poveşti despre oameni care au trăit un secol sau mai mult, aceştia aproape întotdeauna li s-a cerut să dezvăluie secretul vieţii lor lungi. Unii cred că abstinenţa de la alcool şi tutun este cheia, în timp ce există alţii care atribuie rezistenţa lor la un mic dejun zilnic de şuncă şi ouă.

Există o mulţime de factori care determină durata de viaţă a unui individ – toate sunt parte dintr-o interacţiune complexă între genetică şi mediu.

Termenul “Zona albastră” a devenit popular în Italia după ce cercetatorii au folosit cerneală albastră pentru harta densităţii de centenari care locuiesc pe insula Sardinia. Cum harta a evoluat, au identificat o densitate deosebit de mare în zona est-centrală a Sardiniei – o zona foarte albastră în cazul în care aşteptările de trăit a fost mai mari decât oriunde altundeva pe insulă.

Din acel moment, alte zone albastre au fost identificate: Okinawa, Japonia, Peninsula Nicoya de Costa Rica şi insula greacă din Ikaria. Există, de asemenea, unele zone albastre în SUA – una în Loma Linda, California, care este casa la o populaţie cu preponderent Adventistă Ziua a Şaptea, şi o altă parte care trece prin Dakota şi Minnesota şi până în Canada.

În mod evident, aceste zone sunt de mare anvergură în distanţă şi cultură. Dar acolo par a fi similitudini în modul în care locuitorii din zonele albastre îşi duc o viaţă a lor. Ei nu mânca prea mult, iar majoritatea dintre ei nu fumează. Ei rămân activi, atât fizic cât şi mental – au mers mult, ei socializă şi îşi fac de lucru în premanenţă. Remarcabil, majoritatea centenarilor trăiesc independent chiar şi după vârsta de 90 de ani, iar majoritatea dintre ei rămân destul de sănătoşi până la sfârşitul vieţii.

Dietele lor sunt alcătuite din cereale integrale, fasole, nuci, o abundenţă de fructe şi legume proaspete şi, cu excepţia în mare parte a Adventiştilor de Ziua a Şaptea vegetarieni, foarte multe fructe de mare. Servirea mesei este un eveniment important în viaţa de zi cu zi – o reflectare a unui angajament important de a menţine legături strânse cu familia şi comunitatea.

Sunt lucruri simple, cu siguranţă, dar aceste practici ale stilului de viaţă pot fi cheia pentru o viaţă mai lungă şi mai sănătoasă. Noi înşine putem învăţa, şi adopta, unele dintre aceste obiceiuri. Continuaţi să faceţi mişcare, să mâncaţi alimente sănătoase (şi nu prea multe), cultivaţi un sens al scopului în viaţă şi păstraţi legătura cu familia şi comunitatea. Poate că nu trăiţi într-o zonă albastră, dar nu ar strica să vă comportaţi ca şi când aţi trăi acolo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.