Reclamele TV îţi cresc apetitul?

Reclame la mâncare de la televizor ne împing să mânăm mai mult decât aportul nostru zilnic recomandat de sare, grăsimi, zahăr şi calorii.

Privitul la televizor poate fi foarte periculos pentru sănătatea ta. Şi nu este doar pentru că am sta atât de mult timp – deşi cu siguranţă este o parte a problemei. Un studiu recent a arătat doar cât de rea ar putea fi o dieta în cazul în care s-ar baza în întregime pe produsele alimentare promovate la televizor (şi da, există oameni care mănânca în acest fel).

Probabil te întrebi, cât de rău este? Ei bine, dacă ar fi să mănânci 2000 de calorii – un aport modest pentru mulţi – de alimente alese doar de la reclamele TV, ar trebui să digeri de 25 de ori aportul zilnic recomandat de zahăr şi de 20 de ori aportul recomandat de grăsimi.

De fapt, aceste alimente sunt atât de supraîncărcate cu grăsimi şi zahăr care, în medie, mâncând doar unul dintre produsele promovate ai putea aduce mai mult de trei ori mai decât aportul de zahăr recomandat şi de aproximativ 2 ½ ori mai mult decât aportul de grăsimi recomandat pentru întreaga zi. Nici o surpriză, de asemenea vei mânca mai puţin de jumătate din porţiile recomandate pentru fructe, legume sau lactate (când a fost ultima dată când ai văzut o reclamă care te îndeamnă să mănânci legume?).

Şi asta nu a fost doar o privire la reclamele TV pentru copii – cercetători au urmărit 84 de ore de maximă audienţă şi 12 ore de emisiuni sâmbăta dimineaţa, apoi au făcut o analiză nutriţională ale tuturor produselor alimentare cărora li s-a făcut publicitate. Împreună cu prea multă grăsime şi zahăr, a venit un exces de sare şi colesterol, urmate de o lipsă imensă de substanţe nutritive, inclusiv calciu, potasiu, vitamina A, vitamina D şi fibre.

Poate suna un pic exagerat – că oamenii ar mânca în acest fel zi de zi. Cu toate acestea, atunci când luăm în considerare că dăm mai mulţi bani pe fast-food decât pe învăţământul superior, sau că aproximativ un sfert din populaţia SUA vizitează un restaurant fast-food în fiecare zi, poate că nu ni se mai pare atât de exagerat.

Când ne uităm la televizor, vedem în medie şase reclame alimentare în fiecare oră, dar asta nu înseamnă că trebuie să mănâncăm tot ce apare la prima vedere. Data viitoare când vezi reclame, încearcă asta: în loc să mergi la frigider, ia o bucată de gumă sau spală-te pe dinţi sau fă nişte genuflexiuni sau flotări.

2 thoughts on “Reclamele TV îţi cresc apetitul?

  1. Scuze nu am avut timp sa citesc “propaganda” pro herba life dar eu observ in deosebi la televizor reclame cu iaurt nu stiu ce baton de ciocolata (mai rar) si sosuri (mustar etc.) Intrebare, cu ce poate sa-mi creasca apetitul iaurtul de exemplu, poti sa dezvolti subiectul acesta te rog.

    • “Reclamele”, nu se referă la “Toate reclamele”. E clar că o reclamă la un autoturism n-o să-ţi crească niciodată apetitul, să-ţi vină să te duci direct la frigider, însă sunt reclame la produse alimentare care sunt făcute special să facă poftă auditoriului. Unii rezistă uşor tentaţiilor (cum probabil eşti tu, care nu-ţi fac poftă), dar alţii nu rezistă deloc, nici măcar la un iaurt, mai ales dacă sunt înnebuniţi după acel iaurt şi dacă au în frigider produsul respectiv. Nu ratează momentul de a-şi potoli pofta, poftă care poate au mai avut-o şi în ziua anterioară, şi cu 2 zile înainte, şi poate zilnic de vreo 2 săptămâni. Şi dacă s-ar vorbi numai de iaurt, n-ar fi aşa o problemă, însă sunt şi mezeluri şi mai ales “junk food” care în mare parte sunt făcute doar pentru gust, fără a se ţine cont de consecinţele care apar după ce a fost mâncată o cantitate considerabilă din acel “aliment”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.