Siguranţa alimentelor – alimentele vechi şi data expirării

Trebuie să recunosc că sunt un pic prea zeloasă când vine vorba de siguranţa produselor alimentare şi iau destul de în serios datele de expirare înscrise pe etichetele produselor alimentare şi pachete. Uneori prea în serios, astfel că, dacă am nişte carne de pui în frigider, care va “expira” (conform etichetei), a doua zi, nu o voi mânca. Ştiu că este sigură, dar în mintea mea, faptul că puiul este aproape expirat, nu se “încadrează” în stomacul meu.

În acelaşi timp, voi păstra în frigider maioneza până când se strică – şi la data folosirii, care ar putea fi trecută de data de expirare – o consum fără nicio problemă dacă este bună. Dar dacă îţi este teamă de maioneza care expiră aşa cum îmi este mie frică de puiul care expiră, ar trebui să nu-ţi faci probleme – atâta timp cât maioneza este păstrată corect la rece, nu-i va merge foarte rău (prin asta vreau să spun că nu te va îmbolnăvi).

Confuz? Tu nu eşti singur. Alegerea datelor de expirare de pe etichetele produselor alimentare nu este uşoră. Unii oameni le ignoră cu totul, alţii le iau un pic prea în serios (precum aruncarea apei îmbuteliate la data expirării).

Ouăle pot sta cu uşurinţă proaspete şi în condiţii de siguranţă pentru 3-5 săptămâni după ce le cumperi – care probabil să fie un termen după data de expirare ştampilată pe cutie. Chiar şi carnea de vită, care este extrem de perisabilă, este bună să fie mâncată după o zi sau două după ce o cumperi.

Apoi mai sunt expresiile de genul “a se consuma de preferinţă înainte de” data – care nu sunt nici măcar data de expirare a produselor. Producătorii le-au pus acolo pentru a vă înştiinţa că după această dată, calitatea alimentelor ar putea începe să scadă. Deci, s-ar putea vedea o schimbare în textură sau culoare, dar mâncarea este încă perfect comestibilă. Păstraţi ketchup-ul destul de mult şi va deveni mai maro – burger-ul nu va fi la fel de colorat, dar va fi comestibil.

Cu mucegaiul este o altă poveste. Dacă pâinea este “decorată” cu pete verzi, sau carnea este acoperită cu o blană gri, acesta trebuie aruncată. Dar, dacă vei găsi un loc mic de mucegai pe legume cum ar fi varza, ardeii sau morcovii, sau pe caşcaval, nu este nevoie să-l arunci. Doar taie aproximativ un centimetru în jurul locului de mucegai, şi restul este bun de mâncat.

Autor (în engleză): Susan Bowerman, MS, RD, CSSD pe www.discovergoodnutrition.com .

Pentru varianta video în limba engleză, vizionaţi filmul următor:

One thought on “Siguranţa alimentelor – alimentele vechi şi data expirării

  1. Cerinte de securitate ale produselor
    Produs sigur – orice produs care, în condiţii normale sau rezonabil previzibile de utilizare, inclusiv de durată şi, de punere în funcţiune, de instalare şi de necesităţi de întreţinere, nu prezintă nici un risc sau numai riscuri minime compatibile cu utilizarea produsului şi considerate ca acceptabile şi corespunzătoare unui nivel ridicat de protecţie a sănătăţii şi securităţii consumatorilor.
    Ce trebuie urmarit pentru o cat mai buna securitate a produselor:
    • Marcajul de Conformitate CE
    • Clasificarea, ambalarea şi etichetarea substanţelor periculoase
    • Etichetarea
    • Inscripţionarea termenului de valabilitate
    • Biodegradabilitatea şi etichetarea detergenţilor

    Se iau în considerare în special:
    1. caracteristicile produsului, (compoziţia, ambalarea, condiţiile de asamblare şi, de montaj şi de întreţinere);
    2. efectul asupra altor produse, (dacă utilizarea lui împreună cu alte produse poate fi rezonabil previzibilă);
    3. prezentarea produsului, etichetarea sa, orice avertizări şi instrucţiuni pentru utilizarea şi distrugerea lui, precum şi orice altă indicaţie sau informaţie referitoare la produs;
    4. categoriile de consumatori expuse riscului în cazul utilizării produsului, în particular copiii şi persoanele în vârstă.
    Produsele vizate sunt toate acelea care, inclusiv în contextul furnizării unui serviciu, sunt destinate consumatorilor sau care pot, în condiţii previzibile în mod rezonabil, să fie folosite de consumatori chiar dacă nu le sunt destinate şi furnizate sau puse la dispoziţie, în cursul unei activități comerciale (indiferent dacă sunt noi, folosite sau recondiţionate).

    Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania -A.N.P.C.P.P.S.Romania – o9atitudine ! – InfoCons, unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor – membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.