Valoarea nutriţională – Mai multă nutriţie dintr-o înghiţitură

Cumpărătorii inteligenţi căută, de obicei, valoarea – indiferent dacă aceştia cumpără o maşină sau un calculator, doresc să obţină cele mai bune oferte pentru banii lor. Aceeaşi regulă ar trebui să se aplice şi la produsele alimentare. Atunci când moneda nu mai este leul, ci caloria, este inteligent să le cheltui cu înţelepciune, după cum poţi mai eficient.

Indicat în mod clar, conceptul de densitate de nutrienţi este destul de simplu. Aceasta se referă la obţinerea de cât mai multă “valoarea nutritivă” pentru “aportul de calorii” consumat. Alimentele bogate în proteine îţi dau o abundenţă de elemente nutritive, în schimbul unei cantităţi relativ mici de calorii.

O alimentaţie sănătoasă face mai mult decât doar să ţină caloriile sub control. Dacă greutatea corporală ar fi fost singurul lucru care ar conta, ţi-ai putea menţine greutatea constantă cu cartofi prăjiţi şi tort de ciocolată, atâta timp cât nu ai manca mai multe calorii decât ai arde. Dar, desigur, avem nevoie de o gamă complexă de proteine, carbohidraţi, grăsimi, vitamine, minerale, fitonutrienţi din plante să ne ţină într-o stare de bună dispoziţie.

Fie că ai auzit de acest termen sau nu, dacă încerci să mănânci destul de bine, probabil că deja ai mânat conform unei alimentaţii destul de dense în nutrienti. Cei mai mulţi oameni ştiu ce alimente fac parte dintr-un plan de alimentaţie sănătoasă: fructe, legume, proteine ​​slabe, produse lactate cu conţinut redus de grăsime şi cereale integrale – şi acestea sunt unele dintre alimentele cu valoare nutriţională ridicată.

O parte din raportul dintre cantitatea ridicată de nutrienţi şi numărul de calorii din aceste alimente, este conţinutul lor scăzut de grăsime, ceea ce înseamnă ca sunt furnizate o mulţime de calorii per înghiţitură. Şi, deoarece apa nu are calorii, alimente apoase cum ar fi fructe şi legume au cele mai puţine calorii per înghiţitură – dar acestea sunt încărcate cu hrană, ceea ce le face unele dintre cele mai bune alimente pe care le puteţi mânca.

O singură portocală furnizează necesarul zilnic de vitamina C şi o serie de alte elemente nutritive, de asemenea – în doar 70 de calorii. Dacă ai încerca să îţi iei necesarul de vitamina C din cartofi prăjiţi, ai avea nevoie să mănânci aproximativ 800 de calorii. Asta pentru că grăsimile scad serios raportul de nutrienţi cu calorii, iar zaharurile, de asemenea. Grăsimile şi zaharurile adăugate scad densitatea de nutrienţi. Ele ambalează calorii în abundenţă, dar mai nimic altceva. Acesta este motivul pentru care le numim “densitate de calorii”.

Mănâncă 100g de peşte la grătar la cină şi vei obţine aproximativ 25 de grame de proteine, alături de minerale, precum fier, zinc şi magneziu, toate pentru aproximativ 120 de calorii – un adevărat chilipir de calorii. Sigur, poţi obţine 25 de grame de proteine ​​de la un burger, dar acesta te va costa un plus de aproximativ 400 de calorii. Toată lumea ar trebui să încerce să aibă o alimentaţie bogată în nutrienţi, dar este deosebit de important mai ales pentru cei care trebuie să consume o cantitate mică de calorii. O femeie de varstă mijlocie care are nevoie de doar 1400 de calorii pentru a-şi menţine greutatea va fi foarte greu să includă toate nevoile nutritive având un aport mic de calorii, în cazul în care ea nu alege cu grijă; pur şi simplu nu îşi poate permite o masă bogată în calorii.

Totuşi, nu e cazul să nu vedem pădurea din cauza copacilor. Desigur, este înţelept să mănânci cât mai multe alimente bogate nutritiv, dar nu e nimic în neregulă cu un consum bogat de calorii din când în când. Concentrează-te pe calitatea alimentaţiei per ansamblu. Atâta timp cât dieta ta are o valoare nutritivă ridicată, continuă să fie o cheltuială inteligentă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.