Poftele de mâncare şi organismul tău

Sunt poftele alimentare într-adevăr modul organismului de a ne spune că ne lipsesc anumiţi nutrienţi? Zvonurile spun că natura creează aceste pofte puternice şi specifice de mâncare, astfel că vom consuma alimentele necesare pentru a compensa deficitul nutritiv.

Pare a fi o legătură logică – de exemplu, faptul că femeile gravide au poftă de îngheţată din cauza lipsei de calciu, sau de murături pentru că au nevoie de sodiu. Sau ne întoarcem la ciocolată pentru a ne înveseli, pentru că ne furnizează compuşi care se presupune că i-am pierdut în timpul plânsului.

Dar studiile ştiinţifice contrazic aceste noţiuni şi spun că poftele – în mod special, dorinţa intensă pentru o anumită mâncare, băutură sau gust – nu sunt declanşate de deficite nutriţionale, ci printr-un set mai complex de circumstanţe.

Da, ciocolata are unii compuşi biologici activi. Două dintre ele – feniletilamina şi anandamida – ar putea declanşa eliberarea unor chimicale către creier care dau o stare de spirit bună, dar sunt atât de puţine în ciocolată, încât este puţin probabil ca acestea să fie suficiente pentru a avea un asemenea efect. Mai mult decât atât, acestea sunt descompuse în timpul procesului digestiv aşa că este puţin probabil ca acestea să ajungă la creier intacte – singura modalitate prin care ar putea face ceva bun.

Femeile gravide nu tânjesc după alimentele care sunt foarte dulci, picante sau sărate. Dar se spune că aceste pofte de mâncare nu sunt conduse de nevoile nutriţionale specifice – ci faptul că ele reflectă o ghidare naturală pusă acolo de Mama Natură. În antichitate, când hrana era puţină, o poftă pentru alimente foarte gustoase ar fi ajutat la creşterea aportului de calorii şi asigura o sarcina sănătoasă. În prezent, obţinerea unei cantităţi suficiente de calorii, de obicei, nu este o problemă. Dar femeile gravide pot folosi normele culturale – care sunt “manancă pentru doi” – pentru a veni în întâmpinarea unei posibile urgenţe de nevoie de calorii.

Într-o altă “lovitură” la teoria că deficitele nutriţionale crează pofte de mâncare pentru a înlocui nutrienţii în cauză, a fost bine documentată prin faptul că unele femei care au deficit de fier vor mânca gheaţă în cantităţi uriaşe – care sunt practic fără fier. Aceste pofte dispar atunci când deficitul de fier este eliminat.

Deci, se pare că este vorba despre complexitatea individului – şi mai puţin despre complexitatea alimentelor – care fac scântei puternice în poftele noastre. Suntem influenţaţi de presiunile personale, fiziologice şi sociale în a face alegerile alimentare, şi putem folosi poftele ca pe o modalitate de a justifica consumul lor.

Gheaţa nu completează deficitul de fier, dar aparent unii oameni au plăcerea de a o ronţăi. Femeile gravide nu tânjesc după îngheţată pentru că au nevoie de calciu – tânjesc pentru că este delicioasă şi deoarece consumul său este aprobat în timpul sarcinii. Nu este vorba doar despre compuşii bioactivi din ​​ciocolata de care avem “nevoie”. Tânjim după ciocolată pentru că este o experienţă uimitoare a simţurilor – este dulce, bună, cremoasă, aromată – şi oferă o plăcere extremă când o mâncăm. Şi pentru că este încărcată cu grăsimi şi calorii, este de asemenea un aliment “păcătos” şi “interzis” – ceea ce o face mult mai atragatoare.

Completează-ţi deficitul nutritiv folosind produsele Herbalife. De exemplu, pentru un aport suplimentar de fier, foloseşte Herbalife Formula 1 şi Formula 2 şi vei obţine cel puţin 80% din Doza Zilnică Recomandată. Pentru o nutriţie optimă specifică nevoilor tale, te rugăm să ne contactezi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.