Oţetul de mere – dieta capricioasă care nu moare

Capriciile – indiferent dacă sunt despre mâncare sau modă, de obicei au o durată de viaţă foarte scurtă. Dar există o dietă nebunească, care se pare că nu vrea să dispară. Oţetul de cidru de mere a fost lăudat ca un remediu pentru slăbire de când mă ştiu.

Când am început să studiez nutriţia în facultate (şi asta s-a întâmplat cam acum 30 de ani) utilizarea oţetului ca şi cură de slăbire luase amploare. Îmi amintesc destul de clar o logică un pic răstălmăcită în apărarea oţetului – se spunea că deoarece oţetul şi uleiul nu pot fi omogenizate (amestecate), nici oţetul cu grăsimile corporale nu ar trebui să poată fi omogenizate. Saltul de la salata de slăbire nu a fost niciodată explicat, dar milioane de oameni au fost cuprinşi de virtuţile oţetului de mere, şi – având în vedere că pe internet există mesaje care fac credibil acest lucru – oţetul de mere are milioane de adepţi şi în ziua de azi.

Am ajuns să mă întreb despre longevitatea dietei nebuneşti cu oţetul, deoarece dietele capricioase sunt, prin definiţie, de scurtă durată. De ce chestia cu oţetul de mere e atât de lungă, excepţie ar face faptul dacă ar face ceva într-adevăr.

Imaginaţi-vă ce surpriză am avut când am descoperit nişte studii ştiinţifice despre acest subiect, care de fapt, arată că o doză de oţet de cindru cu o masă ar putea să-i ajute pe oameni să se simtă sătui.

Într-un studiu suedez realizat acum 5 ani, subiecţii studiului spuneau că pofta lor de mâncare a fost redusă după ce au mâncat pâine albă cu 1-2 linguri de oţet – lucru pe care doar pâinea nu reuşea să-l facă. Dar grupul a fost mic – doar 12 persoane – şi nu exista un grup “placebo” pentru comparaţie, ceea ce înseamnă că nimeni nu a mâncat pâine cu ceva care arăta, mirosea şi avea gust ca oţetul.

Atunci când sunt comsumate o masă cu 2 linguriţe de oţet de cindru – aproximativ cantitatea pe care o luaţi dacă a-ţi mânca o salată căreia îi puneţi oţet – reduce cantitatea de zahăr din sânge cu aproximativ 20% în comparaţie cu efectele unei mese mâncate cu o băutură care seamănă cu oţetul.

A fost speculat faptul că oţetul de mere încetineşte rata cu care stomacul se goleşte după masă sau că interferează cu activitatea enzimelor digestive din stomac – ceea ce ar explica de ce o persoană ar fi mai sătulă când adaugă şi oţet la masă. Şi digestie lentă înseamnă o absorţie mai lentă a carbohidraţilor, care ar încetini creşterea glicemiei după o masă bogaţă în carbohidraţi – şi folosind sprijinul popularului oţet de mere ca un remediu pentru diabetul zaharat, care datează de sute de ani.

Pe cât de intrigante sunt aceste studii, ele sunt mici şi preliminare. Ţineţi minte ca sunt mulţi jucători alimentari atunci când e vorba de slăbit. Beneficiile pentru sănătate ale unei alimentaţii corecte vin din interacţiunea complexă dintre toate substanţele nutritive care le oferă. Chiar dacă oţetul de cindru de mere vă ajută să vă simţiţi mai sătui, nu este nici pe aproape la fel de hrănitor sau de saţios ca o salată verde sănătoasă din legume proaspete.

Autor (în engleză): Susan Bowerman, MS, RD, CSSD pe www.discovergoodnutrition.com .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.