Ce sunt proteinele şi de ce avem nevoie de ele

Probabil cunoaşteţi importanţa proteinelor pentru organismul dumneavoastră. În primul rând pentru întreţinerea masei musculare puternice şi sănătoase. Poate aţi auzit de asemenea că mâncarea bazată pe proteine vă conferă saţietate, controlează mai bine foamea în comparaţie cu carbohidraţii şi grăsimile. Dar asta nu este tot ce fac proteinele pentru dumneavoastră.

De fapt proteina este necesară fiecărei celule din corpul nostru. Proteinele pe care le mâncaţi crează alte mii de proteine în corpul dumneavoastră, fiecare având o funcţie specială. Proteinele vă ajută de asemenea la creşterea masei musculare, dar şi la refacerea ţesuturilor musculare care au fost distruse din cauza exerciţiilor fizice sau din cauza deteriorărilor zilnice.

Proteina de asemenea este o componentă importantă pentru piele, păr, unghii, oase, sânge, cartilaje, practic proteinele ne ţin corpul întreg.

Organismul de asemenea foloseşte proteinele pentru a produce enzime şi hormoni. Enzimele sunt proteine speciale de care are nevoie corpul dumneavoastră deoarece ele ajută la desfăşurarea unor procese chimice foarte importante. De exemplu avem enzime digestive speciale care ajută la digerarea hranei şi la crearea energiei în organism. Hormonii sunt proteine care coordonează diverse activităţi în organismul dumneavoastră. De exemplu insulina este un hormon creat de proteine care ajută la controlarea nivelului de zahăr în sânge. Sistemul dumneavoastră imunitar are şi el nevoie de proteine pentru a crea anticorpii, proteine speciale care ajută organismul să lupte împotriva virusurilor. Apoi există proteine care ajută la transportarea lucrurilor care vin din exterior, de exemplu hemoglobina transportă oxigenul către fiecare celulă din organism sau alte proteine care transportă vitaminele şi mineralele către fiecare celulă care are nevoie de ele.

Corpul dumneavoastră ar putea arde proteine pentru a creea energie dacă ar fi nevoie, dar el preferă în loc carbohidraţi şi grăsimi pentru a-i da organismului combustibilul necesar. Acesta este unul din motivele pentru care dacă am scădea cantitatea de alimente care conţin carbohidraţi ar putea aparea probleme. Dacă nu consumaţi îndeajuns carbohidraţi sănătoşi pentru a vă menţine nivelul de energie, organismul îşi va extrage energia din rezervele de proteine.

Dar proteina are atât de multe alte lucruri importante de făcut încât nu ar fi cazul să o consumăm inutil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.