5 moduri de a ajuta şi motiva un copil care nu face mişcare

cum-sa-ajuti-un-copil-sa-faca-miscareCredeţi că activitatea fizică este doar pentru adulți? Sau că menţinerea greutăţii este ceva care nu trebuie să îi preocupe pe copii? Dacă ați răspuns afirmativ, nu sunteți singuri. De nenumarate ori aud părinţii spunând “E doar un copil robust”, “E în creștere şi nu va fi supraponderal” sau “Ea poate mânca orice vrea – e slabă”. Această atitudine este dezamăgitoare. Poate că în urmă cu câţiva ani, când tehnologia nu era atât de prezentă în casele noastre, și fast-food-ul nu era atât de disponibil, aceste declarații ar fi putut fi considerate cât de cât adevărate. Dar astăzi trebuie să fim conștienți şi să creăm un stil de viață sănătos și activ pentru copii încă de la o vârstă foarte fragedă.

Crearea obiceiurilor de viaţă sănătoase pentru copii încă de tineri, i-ar putea ajuta să îşi menţină sănătatea mai târziu ca adulți.

Aspectul exterior al copilului dumneavoastră poate să nu fie întotdeauna o indicație reală despre ceea ce se întâmplă în interiorul corpului lor. Puteți fi slab la exterior, cu un corp la care procentul de grăsime internă este mare, aşa că nu folosiţi aspectul exterior ca un indicator. Chiar dacă greutatea nu este o problemă pentru copilul tău, totuşi nu ar trebui să-l laşi să consume o grămadă de “junk food” și să stea toată ziua. Este important să înțelegem că avem nevoie cu toţii de activitate fizică regulată în viața noastră, indiferent de cum arată corpul nostru sau de vârsta pe care o avem.

Vreau să vorbesc despre a face ca activitatea fizică să fie parte din rutina ta de zi cu zi, nu atât din cauza beneficiilor fizice externe, pe care avem tendința de a le asocia cu exerciţiile, cum ar fi definirea musculară și o talie mai mică, cât mai ales pentru ceva mult mai important: inima ta.

Asociaţia Americană a Inimii arată că un nivel crescut de activitate fizică pentru copii poate duce la scăderea riscului de a dezvolta boli cardiovasculare mai târziu în viaţă. Cred că şi numai acest motiv ar trebui să fie suficient pentru a inspira întreaga familie să se ridice de pe canapea și să înceapă să facă mişcare. Dar, dacă aveți nevoie de un pic de convingere în plus, aici sunt alte șase motive pentru care activitatea fizică este bună pentru tine și copiii tăi.

Activitatea fizică te poate ajuta:

  • Să îţi controlezi greutatea şi compoziţia corpului tău
  • Să îţi reduci tensiunea arterială
  • Să îţi reduci riscul de a dezvolta diabet de tip 2
  • Să îţi creşti starea de bine psihologică
  • Să îţi creşti încrederea în tine
  • Să îţi creşti stima de sine

Minunatele beneficii pentru sănătate asociate cu activitatea fizică regulată poate fi un lucru care va motiva un adult pentru a face mișcare. Crede-mă, ca mamă a patru copii, înteleg hotărârea ta de a-ţi determina copilul sau adolescentul morocănos, căruia i-ar putea păsa mai puțin de sănătatea lui pe termen lung și ar mânca mai degrabă chips-uri și să joace jocuri video, aşa că aici este o listă de cinci moduri prin care puteți încerca să motivaţi un copil inactiv pentru a face mișcare.

Află ce le place

Să încercaţi diverse activități până când găsiţi ceva ce li se potriveşte, este o abordare foarte bună pentru a crea obiceiuri de lungă durată. Nu face mare caz dintr-o experiență. Pur și simplu spune: “Am crezut că am putea merge toți și să încercăm asta astăzi pentru distracție.” Asigurați-vă că aceasta este o activitate în care toți veţi face mișcare și vedeţi dacă ei vor cere să o repetaţi.

Foloseşte tehnologia în avantajul tău

Un pedometru simplu poate crea o competiţie de familie care, nu numai că arde calorii, dar creează şi multe conversații amuzante și interacțiuni. Acest lucru este perfect pentru pre-adolescenţi (copiilor mei le place să concureze pentru a vedea cine obţine cel mai mare scor), dar am văzut, de asemenea, că această metodă simplă de a face mișcare zilnic, este eficientă şi cu adolescenţi sau adulţi.

Oferă recompense reale

Fi creativ cu un sistem de recompense care recunoaște alegerile sănătoase adoptate zilnic. Alege un cadou sau o excursie de familie care știți că îl va motiva cu adevărat pe copilul dumneavoastră pentru a ține pasul cu activitățile fizice pe termen lung.

Condu prin exemplu

Fi un exemplu bun și fă mişcare împreună cu familia ta. Copiilor le place să-şi imite părinții, deci dă-le un exemplu bun punându-ţi propria sănătate pe primul plan.

Nu utilizați exercițiile ca pedeapsă

Fă din exerciţiile fizice şi activitate o experiență pozitivă pentru toți cei implicați. Folosind-o ca o formă de pedeapsă sau scoţând copiii afară atunci când este frig pentru “a fi activ”, poate crea o asociere negativă cu exerciţiile fizice, care va dura şi la vârsta adultă.

Copiii trec prin mai multe etape de creştere, mai ales când se apropie de anii de adolescenţă. Am asistat la proprii mei copii care trec prin etape când sunt prea înfometaţi și când mănâncă alimentele pentru o săptămână în câteva zile. Doar pentru a observa câteva săptămâni mai târziu, ca trebuie să le cumpăr haine noi, deoarece aceştia au crescut cu câțiva centimetri în înălţime. Acesta este motivul pentru care trebuie să fim conștienți de nevoile în continuă schimbare ale unui copil, şi, în mod regulat și continuu să găsim modalități de a-l motiva și inspira să fie sănătos și activ.

Construirea încrederii și a gradului de conștientizare a corpului poate lua timp, practică și răbdare, deci oferă încurajări, dar nu face prea multe schimbări deodată. O revizuire a dietei şi stilului de viaţă pentru un adult poate fi o provocare, iar pentru copii poate fi extrem de dureros. Efectuarea de modificări mici și simple, pe o perioadă mai lungă de timp este cel mai bun mod de a inspira o schimbare permanentă.

Arată-ți dragostea pentru familia ta având grijă de inima lor cu un stil de viață sănătos şi activ.

Autor: Samantha Clayton, AFAA, ISSA. Samantha este Director de Educație şi Fitness la Herbalife.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.