100 de calorii din lactate

lactate

Pordusele lactate pot fi foarte nutritive, dar trebuie să ştii care sunt alegerile cele mai bune.

Ele sunt una din sursele cele mai bogate în potasiu, calciu, te fortifică cu vitamina A şi D, dar dacă nu eşti atent la câtă grăsime iei din ele, poţi să depăşeşti foarte repede numărul de calorii. Deci hai să ne uităm cum arată 100 de calorii la diferite produse lactate.

O să începem cu laptele. Dacă bei lapte degresat, 100 de calorii sunt aduse de 270 ml, ceea ce este bine. Dar dacă alegi laptele nedegresat, poţi bea doar 175 ml ca să ajungi la 100 de calorii. Sau dacă iei unul şi mai gras de 50% pe care îl pui în cafea, vei avea doar 4 linguri şi caloriile se vor adăuga foarte repede dacă bei 2 cafele, deci doar 65 ml de lapte cu 50% grăsime pentru 100 de calorii.

Dar dacă optezi pentru brânză de vaci ca lactat şi foloseşti brânza dietetică, pentru 100 de calorii poţi lua o ceaşcă întreagă, 150 g. Dar dacă nu te uiţi la etichetă şi iei o brânză nedegresată, vei putea mânca doar jumătate de cantitate pentru 100 de calorii, 75 g.

Dar ce zici de iaurt? Iaurtul este foarte nutritiv dacă îl alegi pe cel potrivit. Dacă te uiţi la iaurtul grecesc degresat, pentru 100 de calorii poţi lua o ceaşcă plină, 200 g iaurt. Dar dacă optezi pentru cel dulce cu fructe, nu iei aşa de multă grăsime neapărat, dar iei cu siguranţă mult zahăr. Ceea ce înseamnă că pentru 100 de calorii, poţi mânca doar o jumătate de ceaşcă, 100 g.

Referitor la brânză, principalul lucru de ştiut în legătură cu brânza: cu cât este mai cremoasă, cu atât are mai multe calorii per porţie. De aceea, pentru 100 de calorii, poţi mânca doar 30 g de brânză mucegăită. Pe de altă parte dacă alegi mozzarella degresată, poţi mânca de două ori şi jumătate mai multă, ceea ce înseamnă 75 g, ceea ce este grozav. Brânza parmezan este o alegere destul de bună şi iată de ce: brânza parmezan este uscată şi nu are multă grăsime, ceea ce înseamnă că pentru 100 de calorii, poţi să mănânci 25 g, adică 5 linguri. Pentru 100 de calorii probabil că nu o să pui toate aceste tipuri de brânză pe o singură farfurie odată.

Şi încă un ultim lucru: dacă vei căuta deserturi îngheţate cu lactate, fii foarte atent pentru că porţiile sunt foarte mici pentru 100 de calorii. O să îţi cumperi doar o jumătate de ceaşcă de iaurt îngheţat sau o treime de ceaşcă cu îngheţată plină de grăsime. Aşa că uită-te la etichete cu atenţie şi alege înţelept când mergi la magazin.

One thought on “100 de calorii din lactate

  1. Un articol plăcut ochiului și util. Pe alte site-uri, formatarea textului strigă uneori la cer pentru răzbunare. Când văd un perete de text, plec. Iată spațierea și conținutul potrivit. Cu siguranță voi reveni aici mai des 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.