Eşti super-degustător?

Ţi se întoarce nasul când miroase a cafea? Miroşi imediat alimentele precum brocoli, spanacul şi ceaiul verde? Dacă este aşa, ai putea fi un super-degustător. Datorită unui grup suplimentar de papile gustative pe vârful limbii, aromele amare îţi dau un gust mai puternic decât la majoritatea oamenilor. Se spune că, pentru un super-degustător, simţirea aromei este ca atingerea obiectelor cu 50 de degete în loc de cinci.

Se ştie de aproape un secol că oamenii au percepţii diferite de gust amar la produsele alimentare. Până nu demult, oamenii de ştiinţă au urmărit originile micilor diferenţe genetice dintre oameni – variaţiile într-o genă de gust care explică de ce aproximativ un sfert din oameni (super-degustătorii) sunt foarte sensibili la gustul amar, în timp ce restul, fie nu răspund la fel de mult la toate gusturile amare, sau cel puţin nu le par deosebit de neplăcute.

Nimeni nu ştie de ce, dar femeile sunt mult mai susceptibile de a fi super-degustătoare decât bărbaţii. Majoritatea părinţilor presupun că au copii super-degustători, dat fiind faptul că atât de mulţi copii au o aversiune faţă de legume. Dar cu copiii, există şi alţi factori care lucrează şi le îndepărtează nasul când simt varza de Bruxelles (de ex.).

Dacă eşti un super-degustător, poate fi o provocare să te bucuri de beneficiile sănătoase ale alimentelor precum varza, broccoli, conopida, ceaiul şi soia – mâncăruri ca acestea sunt ca pastilele amare care trebuie înghiţite. Dar există câteva trucuri care par să funcţioneze.

Un pic de sare ajută la blocarea gustului amar al produselor alimentare, astfel încât un strop de sos de soia sau un grăunte de sare de usturoi pe un spanac amar poate face minuni. Mai degrabă decât să încerce să înăbuşească broccoli, conopidă şi alte legume amare, multe persoane le prepară mai uşor la abur, ceea ce le fac mult mai gustoase. Uneori chiar şi un pic de grăsime ajută. La prăjire, legumele se amestecă împreună cu o linguriţă de ulei de măsline sau ulei de susan, sau prin adăugarea de avocado la o salată de spanac verde, astfel se poate lua amărăciunea gustului.

Dacă ne uităm la partea pozitivă, super-degustătorii nu sunt sensibili numai la gustul amar – adesea găsesc alimentele dulci, prea dulci şi cele foarte grase ca fiind insuportabile. Ca urmare, ei pot mânca mai puţine grăsimi şi zaharuri decât majoritatea dintre noi – şi astfel ar putea reduce riscul obezităţii şi bolilor de inimă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.