Nu toate salatele sunt la fel

Să începi masa cu o salată, pare o modalitate grozavă să mănânci mai multă mâncare sănătoasă cu mai puţine calorii. Şi chiar poţi asta, atât timp cât vorbim despre un bol de cereale cu puţin dressing sau despre o salată de fructe. Problema este că noi numim „salată” tot ce se poate amesteca într-un bol, dar nu toate salatele sunt sănătoase. Dacă nu eşti atent, salata aleasă de tine ca aperitiv poate să-ţi aducă mai multe calorii decât felul principal. Să presupunem că vrei să ai 150 calorii la salata aperitiv. Ce anume ar trebui să alegi? Un amestec de salată verde este o alegere bună atât timp cât ai grijă la dressing. Cu 150 calorii poţi avea o salată uriaşă cu 4 ceşti de verdeaţă, roşii, morcovi şi 2 linguri de dressing cu oţet. Dar pune deasupra nişte brânză grasă şi caloriile vor creşte repede, deci va fi nevoie să înjumătăţeşti porţia de salată.

Salata de fructe este, deasemenea, o opţiune bună, atât timp cât nu are sirop sau dressing deasupra. Poţi să ai calorii doar din fructe proaspete, ceea ce înseamnă că 150 calorii vor acoperi cam 2 ceşti. Dar dacă pui sirop deasupra, 150 calorii vor acoperi doar o jumatate de ceaşcă de fructe şi mult zahăr adăugat.

Salata de fasole conţine ingrediente sănătoase. Ea conţine boabe şi păstăi, iar dressingul e de obicei alb, deci 150 calorii vor acoperi aproximativ o ceaşcă de salată şi vei avea şi un aport de ceva proteine şi fibre.

Şi salata de varză este bună la bază, dar dacă adăugăm şi dressingul specific, cu 150 de calorii nu vom avea decât o jumătate de ceaşcă de salată.

Salata de paste şi cartofi sunt mai mult sau mai puţin garnisite cu grăsimi, deci 150 de calorii nu pot acoperi mai mult de o treime de ceaşcă.

Aşadar mesajul este acesta: doar pentru că se numeşte salată nu este neapărat sănătoasă. Am văzut reţete de salate ce conţin frişcă, bezele, bucăţele de ciocolată, deci nu lăsa cuvântul „salată” să te păcălească. Dacă vrei să te încadrezi în caloriile tale, dă mai puţină atenţie denumirii şi mult mai multă atenţie la ceea ce este înăuntru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.