Mancarea sănătoasă: Poţi mânca prea multă mâncare sănătoasă?

Cineva spunea că a mâncat, într-o seară, o bucată imensă şi delicioasă de pepene verde. Ulterior, a început să se gândească dacă a exagerat. Poţi de fapt să exagerezi cu ceva ce este bun pentru organismul tău?

În funcţie de ce te preocupă, răspunsul poate fi da sau nu. Dacă te îngrijorezi că mănânci prea mult zahăr din fructe, se poate spune că preocuparea este nejustificată. Da, fructele sunt dulci din zahărul natural pe care îl conţin, dar este de asemenea, bogat în vitamine, minerale, fibre şi o serie de fitonutrienţi sănătoşi care acţionează ca antioxidanţi. Şi, probabil că nu vei obţine atât de mult zahăr precum crezi – ar trebui să mănânci un sfert de pepene verde mare pentru a echivala zahărul dintr-o băutură răcoritoare medie. Şi mănânci o grămadă de pepene.

Dacă eşti îngrijorat că ai putea “exagera” cu anumite vitamine sau minerale, poţi răsufla uşurat(ă), de asemenea. Suntem concepuţi pentru a lua o gamă largă de alimente – astfel, atâta timp cât alimentaţia ta este bine gândită şi include o varietate de alimente integrale, ar fi foarte greu să iei prea multe vitamine sau minerale. În concluzie, nu ai fi în stare să mănânci suficientă mâncare pentru a face acest lucru.

Pe de altă parte, atunci când vine vorba de a mânca alimente sănătoase, unii oameni cred că “dacă ceva este bun, mai mult este şi mai bun”. Deci, în timp ce este foarte puţin probabil că ai putea mânca exagerat un anumit nutrient, poţi mânca cu siguranţă prea multe calorii. Şi acesta este cazul în care răspunsul la întrebare este da – poţi să mănânci sănătos, dar să mănânci prea mult.

Persoanele care spun, “Eu nu înţeleg – mănânc sănătos, dar nu slăbesc” sunt de multe ori cele care se laudă că au trecut de la chips-urile normale la chips-uri fără grăsimi, dar ignoră faptul că ele mănâncă în continuare pungi întregi la o singură gustare.

Există persoane care au luat cantităţi imense de calorii în exces din cele mai imprevizibile surse – alimente care sunt “sănătoase” sau “cu nivel scăzut de calorii” – pur şi simplu pentru că au mâncat prea multe.  Cineva a mâncat murături borcan după borcan; altcineva a mâncat peste 200 de calorii pe zi de la bomboane pentru respiraţie.

Alimentele sănătoase pe care le consumăm – fructe, legume, cereale integrale, proteine ​​slabe şi produse lactate fără grăsimi – au mult mai puţine calorii per înghiţitură decât produsele alimentare mai puţin sănătoase, care sunt pline de grăsimi şi zahăr deşi sunt, de asemenea, mai satisfăcătoare la gust. Proteinele ţin de foame, iar fibrele şi apa din alimentele vegetale ajută la umplerea stomactului.

Dar avem capacitatea de a mânca mai multe calorii decât putem arde. Deci, nu presupune – aşa cum fac mulţi – că porţia nu contează, atât timp cât mănânci numai alimente sănătoase. Da, chiar şi fructele pot îngrăşa – dacă mănânci un sfert de pepene, vei primi aproximativ 350 de calorii. Fulgii de ovăz (fără grăsimi) ar putea fi sănătoşi, dar asta nu înseamnă ca ar trebui să mănânci dintr-un vas de mărimea unei caschete de rugby. Când vine vorba despre calorii, există şi posibilitatea să mănânci prea mult dintr-un lucru bun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.