Mai uşor cu masa de seară

Uneori, atunci când vorbesc cu oameni care se luptă cu greutatea lor, ei îmi spun că motivul pentru care nu pot slăbi se datorează faptului că mănâncă prea mult la cină – “mănânc”, îmi spun, “şi apoi pierd timpul stând şi nu mai ard nimic – asta este problema mea”. În timp ce, intuitiv, acest lucru ar putea avea sens, lucrurile nu funcţionează chiar aşa. Luând prea multe calorii – în orice moment al zilei – va duce la creşterea în greutate.

Organismul pur şi simplu nu administrează caloriile cu atâta atenţie. Şi iata de ce: lucrurile au evoluat în condiţiile în care cantitatea alimentelor scădea – în scopul de a supravieţui, a trebuit să fim capabili, ca dacă depăşim caloriile, să le stocăm pe cele în plus – ori de câte ori le depăşim – şi apoi să le putem “apela” atunci când avem nevoie de ele. Strămoşii noştri căutau mâncare toată ziua, şi aveau nevoie să stocheze (sau să folosească), toate caloriile de care puteau dispune – indiferent dacă acestea au fost asimilate în zori de zi sau noaptea în jurul focului.

Acelaşi lucru este valabil şi pentru noi astăzi – nu contează dacă consumăm calorii în plus înainte de apusul soarelui sau după – altfel spus, celulele de grăsime sunt mai mult decât fericite să se depună pe noi pentru a putea fi folosite mai târziu.

Oamenii cred, în acest fel, probabil din cauză că ei observă că slăbesc, atunci când mănâncă mai puţin la cină (sau au un set de reguli arbitrare, cum ar fi “nu voi mai mânca după ora 19”). Dar nu momentul din zi este cel care contează – dacă ar fi ca dumneavoastră să mâncaţi caloriile la ora 15 în loc să le mâncaţi ca de obicei după 19, nu s-ar arde mai repede.

Majoritatea oamenilor care exagerează cu mâncarea, mănâncă cea mai mare parte a ei după-amiază şi normal seara. Aşa că atunci când s-au oprit din mâncat la ora 19, au tăiat sute de calorii pe care de obicei le-ar fi consumat. Ei slăbesc, nu din cauză că s-au oprit din mâncat la un moment dat – ei slăbesc deoarece, ei bine, s-au oprit din mancat.

Unul dintre principalele motive pentru care oamenii mănâncă prea mult seara este, de fapt, pentru că nu s-au hrănit în mod adecvat în timpul zilei. O mulţime de oameni încearcă să treacă prin zi cu foarte puţină mâncare, apoi de momentul în care au ajuns acasă seara, sunt morţi de foame. Şi este uşor de justificat pofta de mâncare înainte de culcare, dacă îşi spun “n-am avut timp să mănânc toată ziua”.

O vorbă veche spune că ar trebui să mănânci “micul dejun ca un rege, prânzul ca un prinţ, şi cina ca un cerşetor”. Este încă un sfat excelent, şi încă încurajez oamenii de multe ori la “dieta de noapte”. Începeţi ziua cu un mic dejun sănătos, cu conţinut ridicat de proteine ​​(cum ar fi un shake proteic, cereale cu conţinut ridicat de proteine ​​cu lapte şi fructe, iaurt cu fructe sau legume cu omletă), un prânz sănătos, cu o mulţime de proteine şi legume, iar apoi o gustare mare – aproape ca o altă masă – în mijlocul după-amiezii, în jurul orelor 15-16. Apoi, nu vei mai fi înfometat la cină, şi poţi lua ceva mai uşor – cum ar fi o salată mică, cu o cantitate mai mică de proteine sau o supă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.