Copiii şi micul dejun

Copiii şi micul dejun – o alianţă dificilă. Într-o zi normală de şcoală, micul dejun se transformă de multe ori în câteva minute de somn în plus sau în clasicul “nu mi-e foame”. Şi atunci când mănâncă, părinţii se consolează cu faptul că “cel puţin au mâncat ceva” înainte ca ei să iasă afară pe uşă. Din păcate, doar pentru că o burtă este plină, nu înseamnă că muşchii şi creierul vor primi combustibilul necesar.

În 2010 Herbalife a sponsorizat un sondaj* în rândul părinţilor care au copii între 6-12 ani, pentru a obţine o idee despre cât de mulţi copii iau de obicei micul dejun acasă, înainte de a pleca la şcoală şi pentru a afla ce mănâncă de obicei. Au fost chestionaţi mai mult de 1100 de părinţi, iar 73% au declarat că în fiecare dimineaţă, copii lor mănâncă înainte de a pleca la şcoală, în timp ce 5% au spus că micul dejun este inexistent.

Asta a fost o veste bună. Dar ceea ce copii mănâncă, a lăsat o umbră de îndoială asupra concluziilor. Cei mai mulţi copii mănâncă o mulţime de carbohidraţi rafinaţi, dar nu prea multe proteine, iar consumul de fructe a fost, de asemenea, destul de sărat.

În topul alimentelor de la micul dejun, copii au ales produse din cerealele rafinate – napolitane, clătite, pâine şi covrigi. Mai puţin de jumătate dintre cei chestionaţi îşi hrănesc dimineaţa copiii cu alimente bogate în proteină, precum ouăle şi iaurtul şi doar 41% au spus că fructele nu lipsesc dimineaţa, înainte de şcoală.

Micul dejun este mai mult de cât un stomac plin. Copii au nevoie de carbohidraţi sănătoşi – precum pâinea şi cerealele integrale şi fructele proaspete – pentru a furniza combustibil pentru muşchii activi şi creierul ocupat. Şi un aport bun de proteine dimineaţa, de la alimente precum ouăle sau produsele lactate degresate, nu numai că le ţine de foame copiilor, dar îi ajută să aibă o putere de concentrare mai mare. Un raport al USDA spunea că nu există suficient calciu, vitamina D, potasiu sau fibre în alimentaţia copiilor – toate acestea putând fi luate de la un mic dejun care conţine fructe, produse lactate şi cereale integrale.

Cu toţii suntem ocupaţi dimineaţa, dar am putea rezista tentaţiei de a nu da importanţă micului dejun al copiilor. Dacă ei spun că nu le e foame, ce atâta presiune asupra acestui lucru?, părinţii grăbiţi ar putea să ia câteva alimente, să le pună la un loc şi să ofere acasă un mic dejun sănătos copiilor.

*Sondaj făcut în rândul populaţiei adulte din Statele Unite, condus de Synovate eNation, în perioada 15.09.2010-24.09.2010, cu o erpare de +/- 3%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.