Care este greutatea ideală?

Este o întrebare înşelător de simplă, şi fiecare ne întrebăm tot timpul: care ar trebui să fie greutatea mea? Se pare că ar trebui să fie destul de uşor să ne dăm seama – puteţi să vă uitaţi la un grafic standard de greutate şi înălţime, estimaţi cadrul din care faceţi parte (şi să fiu sincer – nu toată lumea este “mare”) şi puteţi obţine o valoare destul de bună în ceea ce priveşte greutatea ideală. Sau, aţi putea utiliza un calculator de indice de masă corporală – în funcţie de înălţime şi greutate, sunteţi clasificat(ă) ca subponderal(ă), normal(ă), supraponderal(ă) sau obez(ă). Aceste instrumente – deşi utile – nu ne pot arăta întreaga imagine.

Diagramele standard de greutate şi înălţime au fost aproximative pentru o lungă perioadă de timp. Intervalele greutăţii ideale pentru bărbaţi şi femei se bazează pe informaţiile culese de către Compania Metropolitan Life Insurance – lucru cu care se ocupă din anii 1950 şi ultima actualizare fiind în 1999. După ce determinăm dimensiunea cadrului şi înălţimea (diagramele vă spun să selectaţi înălţimea în centrimetri), şi puteţi vedea dacă vă încadreaţi în intervalul bun.

Este aproape ca o lovitură de cuţit în întuneric, din moment ce diagramele de greutate şi înălţime nu iau în calcul cât de multă grăsime sau cât de multă masă musculară aveţi. În mod similar, doar indicele de masă corporală (IMC) ia în considerare greutatea în raport cu înălţimea dumneavoastră. Nu există niciun factor pentru cât de multă grăsime şi masă musculară aveţi.

Acestea contează din câteva motive. În primul rând, obezitatea este o afecţiune în care cineva are exces de grăsime corporală – nu doar că ei sunt supraponderali. O persoană cu masă musculară serioasă – precum un atlet bine antrenat, sau chiar unele vedete de cinema – pot avea “surplus de greutate”, în conformitate cu o diagramă de înălţime şi greutate, sau au un indice de masă corporală ridicat, dar cu siguranţă nu au multă grăsime – greutatea lor este mai mare decât la o persoană obişnuită, deoarece au multă masă musculară. Deci pentru ei, diagrama standard într-adevăr nu se aplică.

Pe de altă parte, există oameni care au multă grăsime corporală, dar care arată bine în ceea ce priveşte aspectul fizic – o astfel de persoană este numită “slabuţul-obez”. Ei ar putea avea un indice de masă corporală obişnuit, sau se încadrează pe normal într-o diagramă de înălţime şi greutate, dar din punct de vedere tehnic, sunt obezi – au prea multă grăsime corporală. Am văzut acest lucru în oameni de toate vârstele – de la studenţi sedentari la persoanele în vârstă care nu fac efort fizic deosebit pentru a-şi construi şi menţine masa musculară.

Deci, aflarea greutăţii ideale este ceva care, în mod ideal, se bazează pe o analiză a compoziţiei corpului dumneavoastră – cât de multă grăsime şi cât de multă masă musculară aveţi. Din moment ce ştim care sunt invervalele “bune” în care trebuie să se încadreze grasimea corporală (aproximativ 14-18% pentru bărbaţi şi aproximativ 20-25% pentru femei), ştiind cât de multă grăsime aveţi, vă poate ajuta să determinaţi cu mai multă precizie care ar trebui să fie greutatea dumneavoastră. Dacă sunteţi un tip musculos, cu un IMC mare, dar 15% grăsime corporală, sunteţi bine. Dacă sunteţi de mărimea a 2 fete cu grăsimile 28%, ar fi înţelept să începeţi să trageţi de nişte fiare.

Există mai multe metode care pot determina compoziţia corpului destul de precis, dar în cazul în care nu sunt disponibile pentru dumneavoastră, tot ceea ce aveţi nevoie este o oglindă, degetul mare şi degetul arătător. Dacă puteţi să “ciupiţi” cu degetele cam 2,5 cm în zona mijlocului, deasupra genunchiului, pe partea din spate a braţului, sau pe spate, aveţi, probabil, prea multă grăsime. Şi din moment ce nu suntem în măsură să determinăm cu exactitate greutatea pe care să o slăbiţi pentru a ajunge la greutatea ideală, cel mai simplu răspuns pentru dumneavoastră este, probabil, “mai puţin decât cântărim acum”.

Puteţi afla procentul de grăsime corporală în cadrul unei evaluări wellness într-unul din centrele noastre. Beneficiaţi gratuit de o evaluare wellness. Contactaţi-ne astăzi pentru a face o programare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.