Proteinele animale şi proteinele vegetale – Care este diferenţa?

Mâncarea cu proteine este importantă din foarte multe motive. Avem nevoie de proteină pentru a construi proteinele vitale în organism, precum hormonii, enzimele şi pentru a construi şi menţine muşchii. Mâncarea cu proteine oferă foarte bine saţietatea şi ne ajută să ne menţinem toată ziua. Este uşor să-ţi asiguri necesarul de proteine, deoarece se găseşte atât în alimente vegetale cât şi animale. Fiecare sursă are beneficiile sale.

Proteinele simple sunt alcătuite din cărămizi mici numite aminoacizi. Din cei douăzeci de aminoacizi diferiţi care alcătuiesc proteinele din alimente şi din corp, opt sunt esenţiali, ceea ce înseamnă că ai nevoie de ei în alimentaţie, deoarece organismul nu-i poate produce. Dacă alimentele conţin toţi cei opt aminoacizii esenţiali, se consideră proteină completă.

Proteinele animale şi vegetale au fiecare beneficiile sale. Sursele animale de proteine sunt peştele, carnea de pasăre, ouăle şi lactatele. Toate sunt proteine complete. Proteinele animale sunt în special surse bune de anumite minerale importante, precum fierul şi zincul. Şi fructele de mare sunt una dintre cele mai bune surse de acizi graşi sănătoşi pentru inimă –  Omega 3. Doar proteinele animale asigură vitamina B12.

Pe de altă parte, soia este unica proteină completă din lumea vegetală, de aceea boabele de soia şi pudra proteică de soia sunt surse excelente de proteină. Proteinele vegetale de asemenea oferă o mare varietate de vitamine şi minerale, alături de fibre şi antioxidanti, ce nu le vei găsi în alimentele animale.

Sursele vegetale sunt de asemenea fără colesterol şi în general au puţine grăsimi. Doar dacă eşti un vegetarian înrăit, caz în care ai putea asigura necesitatea de proteine mâncând o varietate mare de proteină vegetală, în general este recomantat să ai o balanţă între proteinele de origine vegetală şi cele de origine animală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.