Portofelul cu calorii: Carbohidraţii

În ciuda unei reputaţii proaste, carbohidraţii sunt alimentele care trebuie evitate în anumite situaţii. Dintr-un anumit motiv, organismul preferă carbohidraţii ca sursă principală de energie, nu proteinele sau grăsimile, deci ai nevoie de carbohidraţi pentru a avea rezervorul plin de energie, aşa că poţi pune deoparte ceva cash în portofelul de calorii ca să-i cheltui pentru carbohidraţi sănătoşi. Pentru majoritatea oamenilor carbohidraţii înseamnă alimente bogate în amidon precum pâinea albă, cartofii sau pastele, dar carbohidraţii sănătoşi, precum mazărea verde, orezul brun şi vitaminele din cartofii dulci, oferă mult mai multe beneficii decât majoritatea celor bogate în amidon. Şi nu uitaţi, fructele şi legumele sunt tot carbohidraţi.

Să presupunem că vrei să consumi 100 de calorii din carbohidraţi sănătoşi, cum putem face diferenţa? Legumele bineînţeles au cel mai scăzut nivel al caloriilor. Cu 100 de calorii poţi cumpăra 15 căni de spanac ceea ce înseamnă că îţi vor oferi 16g de carbohidraţi, 10g de fibre şi jumatate din DZR (doza zilnică recomandată) de potasiu. Sau puteţi lua 2 căni de brocoli, care vă oferă nu numai carbohidraţi, dar şi potasiu, vitaminele C, E şi calciu.

Fructele au mai mult zahăr, aşa că nu veţi scăpa repede de calorii, dar în schimb veţi avea mai mulţi carbohidraţi care vă vor da mai multă energie. 100 de calorii mai înseamnă două căni cu căpşuni care au 24g de carbohidraţi şi necesarul de Vitamina C pentru două zile. Dacă ar fi să vedem ce putem mânca de 100 de calorii din carbohidraţii bogaţi în amidon, în primul rând pentru că nu prea au lichide, porţiile vor fi foarte mici. Poţi alege fie jumătate de cană de orez brun gătit sau un cartof dulce de mărime medie. Dar cumperi mai mult decât carbohidraţi. Această mâncare nu vă oferă mai mult de 5g de fibre, iar cartoful îţi dă DZR de vitamina A. Carbohidraţii te costă multe calorii şi oferă puţină nutriţie, sunt alimente extrem de procesate care au mult zahăr şi produse rafinate, spre exemplu pâinea albă. Poţi obţine 25g de carbohidraţi din 100 de calorii de suc, dar asta e tot ce vei obţine ca şi nutritie, plus 2 linguri de zahăr pe care le aduci în organismul tău.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.